Przyczyny wstrząsu anafilaktycznego
Ciężka odmiana reakcji alergicznej jest nazywana wstrząsem anafilaktycznym. Jest oznaką nadmiernej wrażliwości organizmu na konkretny czynnik. Może to być lek, spożywany pokarm lub użądlenie przez owada. Niezależnie od przyczyny jego wywołania, może stanowić niebezpieczeństwo nie tylko dla zdrowia, ale i życia. Zwykle rozpoczyna się nawet na kilka sekund po kontakcie z alergenem i rozwija się do pół godziny. Może się jednak zdarzyć, że objawi wstrząsu anafilaktycznego, wystąpią dopiero 72 godziny później.
Przyczyny jego wystąpienia u dzieci i dorosłych mogą być znacząco różne. U dorosłych w większości przypadków są to leki, natomiast u dzieci pokarm.
Najczęściej odnotowywane alergeny przyczyniające się do wystąpienia wstrząsu anafilaktycznego to sierść zwierząt, lateks, orzeszki ziemne, ryby, nabiał (w tym mleko i jaja), pszenica, soja, jad owadów (pszczół os, mrówek, szerszeni, stres, obciążający wysiłek fizyczny, przetaczanie krwi, zmiana temperatury inne.
U osób, u których dochodzi do wstrząsu anafilaktycznego, zwykle gwałtownie obniża się ciśnienie krwi. Ich skóra robi się nienaturalnie biała, zimna oraz spocona. Możemy także zaobserwować zmiany skórne takie jak wysypka, czy pokrzywka. Objawy mogą się rozwijać szybko lub powoli. Nie jest to w żaden sposób uwarunkowane. Mogą to być zawroty głowy, kołatanie w klatce piersiowej wywołane tachykardią (przyspieszoną akcją serca) oraz ogromna i nagła słabość. W ten sposób organizm chorego reaguje na nagły spadek ciśnienia tętniczego.a