Składnik, który powinien znaleźć się w diecie każdego z nas
Rzepak bez wątpienia możemy zaliczyć do najczęściej uprawianych na terenie naszego kraju roślin. Nasiona powstałe w wyniku uprawy są przetwarzane w tłuszcz. Być może będzie to dla was nowość, ale to w oleju rzepakowym znajdziemy największą zawartość kwasów tłuszczowych w porównaniu z innymi kwasami tłuszczowymi. Mają one bardzo pozytywny wpływ na nasz organizm.
Jak olej rzepakowy wpływa na nasze zdrowie
Noszący nazwę „złota polskich pól” olej rzepakowy zawiera o wiele mniej nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 niż inne produkty z tej samej kategorii. Cechuje go za to wysoka zawartość kwasów omega-3. Dla naszego zdrowia najistotniejszą informacją jest proporcja kwasów omega-3 w stosunku do kwasów omega-6. Jako przykład możemy podać oliwę z oliwek, gdzie stosunek wynosi 1:10. W przypadku oleju rzepakowego jest to 1:3.
Badania przeprowadzone przez niezależnych naukowców wykazały, że spożywanie wymaganej dawki kwasów omega-3 reguluje pracę układu nerwowego. Przyczynia się to do spadku ryzyka zachorowania na takie choroby jak Alzheimer czy Parkinson.
Ponadto olej rzepakowy jest źródłem przeciwutleniaczy niszczących wolne rodniki. Chronią one organizm przed nowotworami oraz opóźniają proces starzenia. Mowa tutaj o witaminie E oraz A zwanej także beta-karotenem.